Συμπεράσματα - Προτάσεις  Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα "Η επόμενη μέρα μετά τις πυρκαγιές"

Συμπεράσματα - Προτάσεις Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα "Η επόμενη μέρα μετά τις πυρκαγιές"

Με επιτυχία διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η επόμενη μέρα μετά τις πυρκαγιές», που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2021, 11:00-15:00 στο Ξενοδοχείο Thermae Sylla, στα Λουτρά Αιδηψού. Υπήρξε διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος από πολλές και διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες (Καθηγητές Πανεπιστήμιου, Δασολόγοι, Μηχανικοί, Εκπαιδευτικοί, Ψυχολόγοι). Μέσω των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν έγινε αφενός εκτίμηση των συνεπειών των πυρκαγιών στη Β. Εύβοια και αφετέρου επεξεργασία – συζήτηση προτάσεων για ουσιαστική ανάκαμψη της περιοχής.
Η θεματολογία της Ημερίδας ήταν συνυφασμένη με τις ανάγκες των κατοίκων που αφορούν στην οικονομική και στην ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και την πλημμύρα που έπληξαν τη Β. Εύβοια.


Οι εισηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Π. Σκάγιαννης, Ε. Ζαφειρίου, Ι. Παπαδόπουλος, Χ. Ρούση, Ε. Κεφάλα στο πρώτο μέρος της Ημερίδας εστίασαν στα παρακάτω:
 χάραξη στρατηγικής με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 10 – 20 έτη,
 αναγκαιότητα ύπαρξης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων,
 όχι απλή αποκατάσταση αλλά με το βλέμμα στο μέλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη
 στήριξη εκ μέρους της πολιτείας
 ανάληψη δράσεων.

Ειδικότερα προτάθηκαν τα εξής:
 Διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου και της αναπτυξιακής δομής της περιοχής, μέσω της αξιοποίησης της πολυλειτουργικής χρήσης (οικονομίας) του δάσους.
 Δημιουργία Πανεπιστημιακού δάσους στη Β. Εύβοια σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων φορέων, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη της Β. Εύβοιας.
 Διεξαγωγή συνεδρίων, εναλλακτικών εκδρομών, τουρισμού, σχολικών επισκέψεων και παρόμοιου είδους δράσεων.
 Άμεση αξιοποίηση στο πρώτο χρονικό διάστημα των καμένων δέντρων, μέσω της υλοτομίας και της συγκομιδής αυτών, ώστε να αξιοποιηθούν στην εγχώρια βιομηχανία ξύλου, να ενισχυθεί η οικονομία της περιοχής και να εξασφαλιστεί απασχόληση και εισόδημα για τους δασικούς συνεταιρισμούς της Β. Ευβοίας.
 Δημιουργία πρότυπων δασολιβαδικών συστημάτων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
 Πρότυπη διαχείριση άγριας πανίδας
 Διοργάνωση του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Β. Ευβοίας εντός του έτους 2022.
 Αποκατάσταση & Ανάπτυξη Ειδικών Μορφών Εναλλακτικού Τουρισμού & Τουρισμού Εμπειριών
 Σύνδεση της Αγροτικής Παραγωγής με Ελαφρά Μεταποίηση
 Ανάπτυξη ενός Ψηφιακού Συστήματος Γεωγραφικών Δεδομένων
 Ίδρυση διετών δομών με εξειδίκευση σε αντικείμενα έντασης στην περιοχή αγροτικής παραγωγής από τα Κέντρα δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ
 Ίδρυση Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης Βόρειας Εύβοιας
 Εκπαίδευση των νέων αγροτών για την περιοχή
 Δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης αποθηκών με υλικά που προορίζονται για άτομα που έχουν υποστεί τις συνέπειες φυσικών καταστροφών.

Οι εισηγητές του Ε.Κ.Κ.Α. κ.κ. Μ. Δουκάκου και Χ. Κουμουνδούρου και της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ κ.κ. Μ. Θεοδωρουλάκης, Ν. Μπαλτάς, Α. Μέρτη στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας εστίασαν στα παρακάτω:
Επεσήμαναν τις ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και ανέδειξαν την ανάγκη για σταθερή, μακρόχρονη ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, κοντά στο τόπο της κατοικίας τους. Συγκεκριμένα προτάθηκαν:
 δημιουργία Δομής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννης.
 παραμονή οκτώ (8) σταθερών κλιμακίων για 5 μήνες, για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής (πρόγραμμα ψυχοεκπαιδευτικών δράσεων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας).
 λειτουργία Κοινοτικού Πολύκεντρου με την παροχή διάφορων υποστηρικτικών υπηρεσιών (επιχειρηματικότητας, κατάρτισης, πληροφόρησης, κ.λπ.) προς τους κατοίκους μέσω δωρεάς.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με το στρογγυλό τραπέζι που συντόνισε η δημοσιογράφος Πάρις Ντελκή, η οποία και αναφέρθηκε τόσο στην επόμενη μέρα μετά τις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια, όσο και στα χρόνια προβλήματα των υποδομών, που ταλανίζουν την περιοχή.
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών έδωσαν το στίγμα της καταστροφής που σημάδεψε τη ζωή όλων των κατοίκων της Β. Εύβοιας και τα επιστημονικά συμπεράσματα δεν απέκλιναν από τις εμπειρίες των κατοίκων. Ωστόσο από τις τοποθετήσεις τους αποκαλύφθηκε ότι οι ντόπιοι δεν απασχολούνται πλέον σε εργασίες που σχετίζονται με το δάσος, αλλά έχει γίνει η ανάληψη σχετικών έργων από συνεργεία με εργαζόμενους από άλλα μέρη της Ελλάδας! Συζητήθηκε έντονα και θεωρήθηκε επιτακτική η απασχόληση των ντόπιων εργαζόμενων σε οποιοδήποτε έργο οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής (π.χ. του καθαρισμού των καμένων δασών).
Η συζήτηση στο στρογγυλό τραπέζι κατέληξε στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη ορατή κάποια αποτελεσματική παρέμβαση της Πολιτείας για την ανασυγκρότηση του τόπου, πέραν των επιδομάτων και της σύστασης της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, με επικεφαλής τον κ. Σταύρο Μπένο, η οποία συντονίζει τις αναγκαίες μελέτες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη της Β. Εύβοιας, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.
Δυστυχώς, δεν παρέστησαν ούτε Βουλευτές ούτε εκπρόσωποι της Περιφέρειας, αν και προσκλήθηκαν για την σχετική συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο ζήτημα της οικονομικής ανάκαμψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των κατοίκων της Β. Εύβοιας.


Εκτύπωση   Email