ypourgeio

facebook 1 facebook 1facebook 1

ypourgeio

facebook 1 facebook 1facebook 1

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Eρωτηματολόγιο στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα παιδιά

Eρωτηματολόγιο στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα παιδιά

Το μέλλον κάθε χώρας είναι τα παιδιά. Για το λόγο αυτό κάθε χώρα οφείλει να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά ίσες δυνατότητες και αποτελεσματική πρόσβαση στους τομείς της εκπαίδευσης, της προσχολικής αγωγής και φροντίδας, της κατάλληλης στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης, της υγιεινής διατροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΕΚΚΑ, ως Εθνικός Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά, προχωρά στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες και τα προβλήματα όλων των παιδιών σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ιδιαιτέρως δε αυτών με αυξημένη ευαλωτότητα, όπως παιδιά με αναπηρίες, Ρομά, παιδιά με μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο, μονογονεϊκών οικογενειών κλπ.

Για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης οι απόψεις των παιδιών, ηλικίας 12 έως 17 ετών, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και μπορούν να αποτυπωθούν μέσω της συμπλήρωσης του παρόντος ερωτηματολογίου αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας.

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε σεμινάριο στον Δήμο Κατερίνης

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε σεμινάριο στον Δήμο Κατερίνης

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 το ΕΚΚΑ, έπειτα από πρόσκληση του ΔΟΜ, συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στον Δήμο Κατερίνης με θέμα την εμπορία ανθρώπων και τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την προστασία των θυμάτων. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η ΜΚΟ Α21. Για το ΕΚΚΑ είναι σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες που κρατούν ζωντανή τη συνεργασία με τους φορείς πρώτης γραμμής και συμβάλλουν στην υποστήριξη των επαγγελματιών πανελλαδικά με τεχνογνωσία στον εντοπισμό θυμάτων και την προστασία τους.

Ημερίδα "Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων" στο Ρέθυμνο

Ημερίδα "Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων" στο Ρέθυμνο

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνου, διευθύνει Ημερίδα στις 27/05/2022 στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, από 09:00 έως 15:00, με θέμα «Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων: Αναγνώριση της παιδικής κακοποίησης και περαιτέρω ενέργειες γνωστοποίησης στις αρμόδιες Αρχές».

Το Ε.Κ.Κ.Α. θα συμμετέχει στην Ημερίδα με ομιλήτρια την κ. Κ. Πετράκου, Κοινωνική Λειτουργός - Σύμβουλος τηλεφωνικών γραμμών "197" και "1107" με θέμα "Κακοποίηση παιδιών: Ο ρόλος του Ε.Κ.Κ.Α. και του Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης"
Δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ.
Θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης για το ευρύ κοινό μέσω livestream καθώς επίσης και δυνατότητα παρέμβασης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Livestream : https://www.youtube.com/watch?v=LN7sskjfoWA

 

 

 

Συνέδριο για την οικογένεια και το παιδί

Συνέδριο για την οικογένεια και το παιδί

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας που καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαίου, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδα και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διοργανώνουν το Συνέδριο «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ OHE και ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», που θα διεξαχθεί στις 21 Μαίου 2022 (Σάββατο, 9.00 – 14.00 μμ.) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα "Αντ. Τρίτσης", Ακαδημίας 50, Αθήνα, "
Η είσοδος είναι ελεύθερη - θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ

 

 

RELAY: Μια έξυπνη ψηφιακή υπηρεσία τηλεφωνικής επικοινωνίας για κωφούς

RELAY: Μια έξυπνη ψηφιακή υπηρεσία τηλεφωνικής επικοινωνίας για κωφούς

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών διοργάνωσε με επιτυχία Ημερίδα την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 με θέμα: «Υπηρεσία εξ αποστάσεως διερμηνείας (Relay): Διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα ακοής».
Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών παρουσίασε την υπηρεσία RELAY μέσω της οποίας κωφοί και βαρήκοοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τηλεφωνική επικοινωνία. Με την εφαρμογή IRIS η οποία εγκαθίσταται δωρεάν στον υπολογιστή ή σε έξυπνο κινητό τηλέφωνο, επιτρέπει την πραγματοποίηση βιντεοκλήσης ώστε να γίνει εξ αποστάσεων διερμηνεία και χειλεανάγνωση.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, απηύθυνε χαιρετισμό στην Ημερίδα, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της υπηρεσίας Relay και το πώς αυτή έχει αλλάξει την καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα ακοής. Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η εξ αποστάσεως διερμηνεία και χειλεανάγνωση, η οποία εφαρμόζεται από το 2019, αποτελεί ψηφιακή καινοτομία. Πλέον έχει εγκατασταθεί σε νοσοκομεία, δήμους, ΚΕΠ, υπηρεσίες και έτσι κάθε άτομο με προβλήματα ακοής μπορεί να συμμετέχει χωρίς περιορισμούς στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή και φυσικά στην αγορά εργασίας.
Εκ μέρους του Ε.Κ.Κ.Α. παρέστη η Πρόεδρος του Δ.Σ., Δρ. Α. Αναγνώστου – Δεδούλη.
Η υπηρεσία «Relay» λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή, 24 ώρες. Όλοι οι διερμηνείς που εργάζονται σε βάρδιες είναι επαγγελματίες. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android και σε κινητά με λειτουργικό ios. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκε η επέκταση της υπηρεσίας «Relay» σε πλατφόρμες ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπως myKEPlive, myOAEDlive και διερευνάται η δυνατότητα εφαρμογής της υπηρεσίας αυτής και στις τηλεφωνικές γραμμές 197 και 1107 του Ε.Κ.Κ.Α.

- Πρόγραμμα Ημερίδας

 

Σεμινάριο «Εκπαιδευτικό εργαστήρι για τις διαδικασίες άμεσης αναδοχής παιδιών με στόχο την αποτροπή εισαγωγής τους σε ίδρυμα».

Σεμινάριο «Εκπαιδευτικό εργαστήρι για τις διαδικασίες άμεσης αναδοχής παιδιών με στόχο την αποτροπή εισαγωγής τους σε ίδρυμα».

Το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνουνε «Εκπαιδευτικό εργαστήρι για τις διαδικασίες άμεσης αναδοχής παιδιών με στόχο την αποτροπή εισαγωγής τους σε ίδρυμα».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 24/05/2022 και ώρες 9-12 μ.μ. και απευθύνεται σε κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται σε νοσοκομεία, στην Περιφέρεια καθώς και στα δικαστήρια ανηλίκων.

Για περισσότερες πληροφορίες  στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6943 935631, 2741 360255, 2713 601729, 6974 872287 .

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ στο Συνέδριο για την Οικογένεια και το Παιδί

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ στο Συνέδριο για την Οικογένεια και το Παιδί

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ OHE και ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαϊου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων. Το Ε.Κ.Κ.Α. συμμετείχε στην 2η Συνεδρία «Συζητώντας για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί», με ομιλήτρια την Δρ. Μ. Δουκάκου, Κλινική Ψυχολόγο, Προϊσταμένη Τμήματος Ενημέρωσης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Ε.Κ.Κ.Α. και με θέμα «Το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδα και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας που καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαϊου. 

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ

Επίσκεψη της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ, κ. Γούλα Κ. στον Ξενώνα Θεσσαλονίκης Ε.Κ.Κ.Α.

Επίσκεψη της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ, κ. Γούλα Κ. στον Ξενώνα Θεσσαλονίκης Ε.Κ.Κ.Α.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα Καλυψώ Γούλα, τίμησε με την παρουσία της τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Ε.Κ.Κ.Α. στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την επίσκεψη της η Γενική Γραμματέας ξεναγήθηκε στους χώρους του Ξενώνα, ενημερώθηκε για τις δράσεις που υλοποιούνται, συνομίλησε με το προσωπικό και με φιλοξενούμενες. Η χαρά μας ήταν ιδιαίτερη, διότι η κα Καλυψώ Γούλα κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και επί σειρά ετών δραστηριοποιείτε σε ζητήματα που αφορούν τη στήριξη ευπαθών ομάδων.

Επίσκεψη ΓΓ 9 5 2022 4 2

Η 3η ετήσια Έκθεση του ΕΜΑ για το έτος 2021

Η 3η ετήσια Έκθεση του ΕΜΑ για το έτος 2021

Δημοσιεύτηκε η 3η ετήσια Έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) για το έτος 2021.
Σε αυτή περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με:

 Το δημογραφικό προφίλ των θυμάτων και των δραστών
 Τις μορφές εκμετάλλευσης εντός και εκτός Ελλάδας
 Τις υπηρεσίες που έλαβαν τα θύματα από κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η ομάδα διαχείρισης του ΕΜΑ στο ΕΚΚΑ ευχαριστεί όλους τους φορείς για την αρμονική συνεργασία και προσβλέπει στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής.

Την Έκθεση μπορείτε να την δείτε εδώ και στο πεδίο "ΕΜΑ", "Εκθέσεις" της ιστοσελίδας.
#NRM_Greece

Η ιστοσελίδα ΕΚ.Κ.Α. μη διαθέσιμη - 13/5/2022

Η ιστοσελίδα ΕΚ.Κ.Α. μη διαθέσιμη - 13/5/2022

Η ιστοσελίδα του Ε.Κ.Κ.Α., την Παρασκευή 13 Μαΐου  2022, λόγω αναβάθμισης δεν θα είναι διαθέσιμη.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας