«112», ο αριθμός έκτακτης ανάγκης

112
Category
ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Date
2022-02-11 00:00

Το «112» είναι ο αριθμός που βοηθάει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές σε κάθε είδους έκτακτη ανάγκη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η 11η Φεβρουαρίου έχει οριστεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ημέρα εορτής του «112» ως ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης με σκοπό να γίνει ευρέως γνωστή η λειτουργία του.
Το «112» περιλαμβάνει εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις έκτακτης ανάγκης.
Καλώντας το «112» από σταθερό ή κινητό, χωρίς χρέωση, ακόμα κι αν είναι εκτός δικτύου, έχει φραγή ή είναι χωρίς κάρτα ΣΙΜ, ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Ε.Κ.Α.Β. και του Λιμενικού της αντίστοιχης χώρας στην οποία βρίσκεστε και απειλείστε από κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Οι εθνικοί αριθμοί των παραπάνω υπηρεσιών εξακολουθούν να ισχύουν (π.χ. στην Ελλάδα το 100, 199 και 166), αλλά παράλληλα μπορεί κανείς πολύ απλά να καλέσει το 112. Μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο όταν κανείς δεν μπορεί εύκολα να θυμάται πολλούς αριθμούς ή βρίσκεται σε ταξίδι σε χώρα της Ε.Ε. και δεν γνωρίζει τους εκεί εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης.
Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να λάβετε προειδοποίηση από το «112» στο κινητό σας για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά σας, προκειμένου να λάβετε οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112 στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Για κάθε έκτακτη ανάγκη θυμηθείτε έναν αριθμό, «1 1 2». Με ένα τηλεφώνημα μπορείτε να συμβάλλετε στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης για εσάς και τους συμπολίτες σας.

Πηγές: www.112.gr, www.europa.eu, www.sansimera.gr

 
 

All Dates

  • 2022-02-11 00:00

Powered by iCagenda